S&P: Βελτίωσε την προοπτική της Ελλάδας

Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος όμως βελτίωσε την προοπτική (outlook) σε θετική από σταθερή, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περεταίρω πιθανότητες αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ειδικότερα, στην αξιολόγησή του ο οίκος αναφέρει πως εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης μπορεί να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί, της περεταίρω ελάφρυνσης του χρέους, και της αναμενόμενης ανάκαμψης της ανάπτυξης.

Ακόμα, στο σχετικό report ο οίκος σημειώνει ότι το πρόσφατο Eurogroup έχει συμφωνήσει να διευκολύνει την Ελλάδα στην έξοδό της προς τις αγορές προσφέροντάς της ρευστότητα, κάτι που, όπως αναφέρει, θα διευκολύνει τους επενδυτές να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα μας.

Σύμφωνα επίσης με την S&P, το ελληνικό χρέος θα επιμηκυνθεί καθώς θα μειωθούν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του, ενώ εκτιμά ότι οι “προκλήσεις” για την εφαρμογή και νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων “παραμένουν σημαντικές”, και σημειώνει πως περεταίρω μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή σχεδίου με το οποίο θα συνδέονται οι προβλέψεις για τυχόν απόκλιση της πορείας της πραγματικής οικονομίας από τις αναμενόμενες εκτιμήσεις, με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σημειώνει πάντως ότι περιμένει μία “ευρεία συμμόρφωση” της χώρας με τους στόχους του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, μέχρι και τη λήξη του, το καλοκαίρι του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ