G20: Η επεισοδιακή σύνοδος

Ως επεισοδιακή μπορεί να χαρακτηριστεί η Σύνοδος των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Επεισοδιακής από κάθε άποψη κι όχι μόνο λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο περιθώριο της Σύνοδου.

Επρόκειτο για την πρώτη Σύνοδο με τον Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Αμερικανού προέδρου, με τη συνάντηση με τον Πούτιν αλλά και με τη Μέρκελ να δυσκολεύεται να δικαιολογήσει τα επεισόδια που λάμβαναν χώρα στους δρόμους της πόλης και τα οποία αντιτίθενται στη Γερμανική ησυχία, τάξη και ασφάλεια.

Από καθαράς πολιτικής άποψης, στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν τα ζητήματα του κλίματος και του εμπορικού προστατευτισμού.

Στο τέλος της συνόδου, ολοι οι ηγέτες υπέγραψαν ένα κοινό ανακοινωθέν που είναι αμφισβητήσιμο αν τελικά θα τηρηθεί. Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την υπογραφή του ανακοινωθέντος δήλωσε ότι τελικά η χώρα του μπορεί να μην τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος πάλι, ενόψει και των εκλογών δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πόλη που φιλοξένησε τους παγκόσμιους ηγέτες, αλλά υπεραμύνθηκε των αστυνομικών δυνάμεων λέγοντας ότι έκαναν ότι ήταν δυνατό και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν όσοι πλήγηκαν από τα επεισόδια.

g20

Άνευ προηγουμένου ήταν και η παρουσία της κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα στο τραπέζι των ηγετών, κίνηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κόρη του Donald Trump, πήρε τη θέση του στο τραπέζι των ηγετών, όσο ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Ινδονησίας. Σε ανάλογες περιπτώσεις, τη θέση του ηγέτη που λείπει παίρνει κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Αναφορικά με το διεθνές εμπόριο και τις απειλές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, οι ηγέτες των 20 χωρών συμφώνησαν στο κοινό ανακοινωθέν ότι θα παλέψουν εναντίον του προστατευτισμού και όλων των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουν το ρόλο των νόμιμων μέσων εμπορικής προστασίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή, 19 από τα 20 μέλη του G20.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ