Στο φως τα σχέδια Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα

Τα σχέδια του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για παράλληλο νόμισμα αποκάλυψε ο τότε σύμβουλός του και σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ. Παρόλο που η ύπαρξη τέτοιων σχεδίων ήταν σχεδόν σίγουρη, ο Γ. Κιμ όχι μόνο τα επιβεβαίωσε, αλλά ανέφερε και τον τρόπο που θα γίνονταν, όπως και το ότι παραλίγο να γίνουν πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον Γ. Κιμ, η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους με την έκδοση κουπονιών για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στα πρότυπα κουπονιών σίτισης.

Αν το σύστημα είχε επιτυχία, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωμές και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τον Κιμ, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και αν υπήρχε χρόνος, θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Ο Κιμ, υπογράμμισε ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο “δημοσιονομικό νόμισμα” στην Ελλάδα.

Όπως το περιγράφει μοιάζει με ένα “κουπόνι σίτισης“, σαν αυτό που συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μππορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ κε έκπτωση.

Αυτό το νόμισμα-κουπόνι θα χρησιμοποιούταν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του και ο σκοπός δημιουργίας του.

Μάλιστα, δεδομένου ότι το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο διάστημα, ξεπεράστηκε το πρόβλημα του νομικού πλαίσιου του 1927, βάσει του οποίου, απαγορεύεται στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών.

Αυτό το σύστημα θα ήταν αρχικά διαθέσιμο μόνο στους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους που μπορούσε εύκολα η κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στο μισθολόγιό τους και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους.

Το 10% αποφασίστηκε όπως δήλωσε ο Κιμ, “για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια”. Με αυτό το 10% έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξανόταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει.

Τέλος, ο Γ. Κιμ, ανέφερε ότι για να υπάρχει κίνητρο για την χρήση των κουπονιών, αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος.
Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν πιλοτικό και όχι μόνιμο, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ