Γαλλία: Τρεις υπουργοί εκτός Κυβέρνησης

Συνεχίζεται ο πονοκέφαλος για τον Εμμανουέλ Μακρόν καθώς η υπόθεση με την έρευνα κατά των στελεχών του κυβερνητικού του συμμάχου MoDem για κατασπατάληση χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται να “δείχνει” πολλούς από τους υπουργούς του.

Σα να μην έφτανε η χτεσινή παραίτηση της υπουργού Άμυνας Σιλβί Γκουλάρντ, σήμερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο επικεφαλής του MoDem και εταίρος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης. Το κακό τρίτωσε με την ανακοίνωση της αποχώρησης της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ, η οποία, όπως ανέφερε θα αναλάβει τη θέση της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του MoDem στη νέα γαλλική Βουλή.

Να σημειωθεί ότι αντικείμενο της έρευνας είναι η κατάχρηση κονδυλίων από το κόμμα MoDem, ευρωβουλευτής του οποίου ήταν και η πρώην υπουργός Άμυνας, για την πρόσληψη βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο γαλλικός τύπος δεν θεωρεί ότι οι παραιτήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα τον Μακρόν. Η Liberation αναφέρει ότι με τις αποχωρήσεις των Μπαϊρού, Γκουλάρ και Σαρνέζ, ο Μακρόν θα μπορεί να κάνει ότι θέλει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με μία κυβέρνηση που θα είναι δικό του δημιούργημα. Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τη Le Monde μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση ανάμεσα σε αυτούς που ασπάζονται τις θέσεις του Μακρόν και σ΄αυτούς που είναι πιστοί στο κόμμα.    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ