Διπλή πρωτιά για την Τήλο στη βιώσιμη ενέργεια

Διπλή διάκριση απέσπασε το ακριτικό νησί της Τήλου το οποίο ξεχώρισε στα βραβεία Βιώσιμη Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Ειδικότερα, το έργο TILOS κέρδισε το πρώτο βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας και το πρώτο βραβείο κοινού.

Η Τήλος λοιπόν, με το πρόγραμμα TILOS, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησης, θα αποτελεί το πρώτο αυτόνομο νησί. Με το πρόγραμμα TILOS, οι ενεργειακές ανάγκες των 850 κατοίκων  θα καλυφθούν από το συνδυασμό μιας ανεμογεννήτριας (ισχύος 800 κW), φωτοβολταϊκών πάνελ 200 kW, καθώς και τη χρήση σύγχρονων συσσωρευτών τεχνολογίας, με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 MWh.

Ταυτόχρονα, στα κτίρια του νησιού τοποθετούνται “έξυπνοι μετρητές”, οι οποίοι θα ελέγχουν τη συνολική κατανάλωση και την τάση του ρεύματος. Βάσει του προγράμματος, η Τήλος θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα για πέντε ώρες την ημέρα στην Κω.

Τα βραβεία απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο πλαίσιο του συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ