Αυτή είναι η νέα Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το βασικό ρόλο της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για το δρόμο μιας “ολιστικής στρατηγικής ενίσχυσης της ανάπτυξης” επισήμανε το Eurogroup στη χθεσινή του ανακοίνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εργαστούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη δημιουργία μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα συντονίζει την εφαρμογή των δραστηριοτήτων προώθησης και ανάπτυξης”.

Διευκρινίζεται επίσης πως πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω επιλογές για την ενεργοποίηση επιπρόσθετων πόρων από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία για Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2013 με τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG), το οποίο είχε ως σκοπό να παρασχεθεί στις ελληνικές Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις η απαιτούμενη ρευστότητα μέσω ευέλικτων δανείων χαμηλού κόστους.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου ήταν ισχυρή καθώς συγκέντρωσε 350 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, 100 εκατ. ευρώ από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, 50 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, 30 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και 30 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Ωνάση. Από αυτά 200 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στο πρώτο υπό-ταμείο που λειτούργησε το «IfG – Greek SME finance SA» για δανειακά κεφάλαια (χρηματοδότηση) μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μένει να δούμε εάν η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών δομών και κυρίως της επιτυχημένης δουλειάς που έχει γίνει ήδη σε σχέση με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ή θα αποτελέσει κάτι εντελώς νέο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ