Καταμετρούν τις ζημιές από το σεισμό στη Λέσβο

Τις ζημιές της μετρά η Λέσβος, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,1 βαθμών που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού. Η ισχυρή σεισμική δόνηση άφησε πίσω της μία νεκρή γυναίκα που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια σπιτιού στο χωριό Βρίσα, δεκάδες τραυματίες και καταστροφές.

Ήδη στο νησί έχει μεταβεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και αρμόδιοι μηχανικοί των Διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών, αλλά και από τον Οργανισμό Κτιριακών Υποδομών.

Προτεραιότητα είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, ο έλεγχος των σχολικών κτιρίων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το υπουργείο Παιδείας, γνωστοποίησε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης αναβάλλει σήμερα, Τρίτη, τις εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ Λέσβου και Χίου.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας. Το σίγουρο είναι πως ο σεισμός αύξησε την απόσταση μεταξύ Λέσβου και Χίου. Τα δύο νησιά απομακρύνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο κατά ένα εκατοστό το χρόνο.

Μέχρι αργά το βράδυ είχαν καταγραφεί 90 δονήσεις στην περιοχή, μεγέθους έως 5 βαθμών. Η πλούσια δραστηριότητα κάνει τους σεισμολόγους αισιόδοξους ότι το φαινόμενο εκτονώνεται, ωστόσο είναι νωρίς να αποφανθούν με σιγουριά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών είναι νεκρή, δυο τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και άλλοι 15 τραυματίες αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Ένα χωριό, η Βρίσα ισοπεδώθηκε. Κατολισθήσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού. Ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες – μνημεία της πόλης και της υπαίθρου είναι ο απολογισμός του σεισμού.

Περίπου το 80% των σπιτιών της Βρίσας είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα κατοικηθούν ξανά.

Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε νεκρή η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι περίπου 850 κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι.

Από τον στρατό στήθηκε καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μόριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ