Το Erasmus+ κλείνει τα 30 χρόνια!

της Λαίδας Λιμνιάτη

Τα 30 χρόνια κλείνει σήμερα το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, από το οποίο έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι.

Το Erasmus ξεκίνησε το 1987 ως πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και πλέον περιλαμβάνει αρκετά προγράμματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής, από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως τη μαθητεία, τις ανταλλαγές καθηγητών και τον εθελοντισμό. Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ (2014-2020) επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Η εμπειρία της ζωής σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα διευρύνει τους ορίζοντες των συμμετεχόντων στο Erasmus+: αποκτούν νέα ερεθίσματα, νέες ιδέες και δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να συμβάλουν στη ζωή της τοπικής τους κοινωνίας. Το 88% όσων συμμετείχαν σε προγράμματα συνεργασίας ευρωπαϊκών σχολείων δηλώνουν ότι απέκτησαν περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες, ενώ 4 στους 5 συμμετέχοντες σε ανταλλαγές νέων δηλώνουν ότι μετά την εμπειρία τους αυτή αισθάνονται πιο έτοιμοι να έχουν ενεργότερο ρόλο στην κοινωνία.

erasmus

Η γενιά Erasmus+ φέρνει η ίδια τις αλλαγές που θέλει να δει στην Ευρώπη. Το 81% των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε προγράμματα κινητικότητας ψήφισαν στις ευρωεκλογές του 2014, σε σύγκριση με μόνον το 30% των νέων γενικότερα. Επίσης, το 83% των αποφοίτων που συμμετείχαν στο Erasmus+ δηλώνουν ότι  κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό απέκτησαν μια ευρωπαϊκή θεώρηση των πραγμάτων.

Ο δρ Pablo Biderbost, ιδρυτικός εταίρος και γενικός συντονιστής του σχεδίου Bringing Europe Closer, τονίζει: “Το Erasmus+ συμβάλλει επίσης στη δημιουργία θεσμικών ικανοτήτων που επιτρέπουν τη διάδοση ευρωπαϊκών αξιών όπως η αλληλεγγύη, η ελευθερία του λόγου και η ισότητα”.

erasmus2

Για να εορτάσει τα 30 χρόνια του, το Erasmus+ θα πραγματοποιήσει τελετή εορτασμού, σήμερα στην αίθουσα ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Η τελετή θα ξεκινήσει την Τρίτη στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) παρουσία του Προέδρου του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Μαλτέζας υπουργού Helena Dalli. Στην τελετή θα συμμετάσχουν 33 πρώην και νυν συμμετέχοντες του προγράμματος, ένας από κάθε συμμετέχουσα χώρα. Τρεις φοιτητές του προγράμματος Erasmus θα λάβουν από ένα βραβείο.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, η Πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του ΕΚ, Petra Kammerevert, ο εισηγητής του ΕΚ για το Erasmus+, Milan Zver (ΕΛΚ, Σλοβενία) και ο Επίτροπος Tibor Navracsics θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στις 11.30πμ (ώρα Ελλάδας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ