Citi: Οι προσδοκίες της Αθήνας για έξοδο στις αγορές θα βρουν εμπόδια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ

Στο G7 και ειδικότερα στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εστιάζει υπόμνημα της Citigroup. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σχέδια της Αθήνας για έξοδο στις αγορές είναι πρόωρα.

Το υπόμνημα παραπέμπει στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στο πλαίσιο του G7 δήλωσε από την Ιταλία ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ακόμη αρκετή σαφήνεια.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε παρέπεμψε στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 και ανέφερε ότι ελπίζει να υπάρχει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Όπως αναφέρει η Citi, είναι αβέβαιο το εάν η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και δανειστών για τα μέτρα του 2019-2020 θα συνοδεύεται κι από ένα σημαντικό βήμα προόδου στις δεσμεύσεις ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές (ιδίως από τη Γερμανία, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές).

Επίσης, αναφέρεται ότι από το 2015, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και φαίνεται επίσης απαραίτητο για την ΕΚΤ έτσι ώστε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Η Citi τονίζει ότι τόσο η απόφαση του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ είναι απίθανο να έρθουν σύντομα. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προθέσεις της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές στο εγγύς μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ