O Μουν Τζέι-ιν νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Νικητής στην εκλογική αναμέτρηση στη Νότια Κορέα αναδείχτηκε ο φιλελεύθερος Μουν Τζέι-ιν, ο οποίος κέρδισε το 41,1% των ψήφων, με τον δεύτερο υποψήφιο, εκπρόσωπο των συντηρητικών να βρίσκεται αρκετά πίσω στο 24%. Τρίος αναδείχθηκε ο κεντρώος υποψήφιος με 21,4%.

Ο Μουν Τζέι-ιν αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος σήμερα, με την αποστολή να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από τα δύσκολα ύδατα των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και τον κίνδυνο ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 64χρονος Μουν Τζέι – ιν αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο και το προεδρικό προσωπικό την ίδια ημέρα, προκειμένου να κλείσει γρήγορα ένα κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε όταν τον Μάρτιο εκδιώχθηκε από τη θέση της η προκάτοχός του, Παρκ Γκουν-χιέ, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται και η Samsung. Ο Μουν αναμένεται να ορκιστεί σε μια λιτή τελετή.

Θα φτιάξω ένα δίκαιο, ενωμένο κράτος“, δήλωσε στους ψηφοφόρους του, προσθέτοντας ότι “θα είμαι ένας πρόεδρος που επίσης υπηρετεί όλους εκείνους που δεν με ψήφισαν“.

Ωστόσο, παρά την άνετη εκλογική νίκη του, ο Μουν αντιμετωπίζει μια διχασμένη Βουλή, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία. Για την επίτευξη σημαντικών στόχων του, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων, θα χρειαστεί η συνεργασία με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε ισχυρή αντιπαράθεση στη διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ