Γ. Κατρούγκαλος: “Μέχρι το 0,8 του ΑΕΠ οι επιπτώσεις του Brexit”

Στις επιπτώσεις του Brexit για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. 

Ο. Γ. Κατρούγκαλος, στην εισαγωγική του ομιλία στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από το Brexit θα αφορούν και στην Ελλάδα και εκτιμά ότι θα ανέρχονται σε 0,4 εως 0,8 του ΑΕΠ: Η έξοδος της Μεγ. Βρετανίας δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, με κύριο σημείο τους Βρετανούς τουρίστες” και πρόσθεσε: “Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για μετά το 2019 το κόστος θα είναι από 0,4 εως 0,8% του ΑΕΠ”. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η πτώση του όγκου εσόδων απο βρετανούς τουρίστες υπολογίζεται μεταξύ 2,29 εως 6,3%.  Ταυτόχρονα, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τραγάκης υπολόγισε σε 700 εκατ. εως 1,6 δισ. ευρώ το κόστος στην ελληνική οικονομία από το Brexit.

Σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit σε άλλους τομείς, πλην του τουρισμού, όπως για παράδειγμα η αύξηση διδάκτρων των ελλήνων φοιτητών, η άλλους τομείς, δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος, όλες οι επιπτώσεις είναι σε συνάρτηση με το είδους του Brexit, εάν θα είναι “σκληρό” ή “μαλακό”. 

Για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε, έχει γίνει σύσταση διυπουργικής επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπό την εποπτεία του ΓΓ του ΥΠΕΞ, η οποία θα διερευνήσει τις επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και θα επεξεργαστεί τις ειδικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο ανεξάρτητα από τη γενική συμφωνία στο πλαίσιο της ΕΕ. 

Ένας από τους τομείς είναι κι αυτός των εξαγωγών. Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι το 10% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ