Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο!

Puerto RicoΚαι επίσημα το Πουέρτο Ρίκο κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές του σηματοδοτώντας έτσι τη μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μετά από μια δεκαετία ύφεσης και συνεχόμενων δανεισμών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του προϋπολογισμού, το Πουέρτο Ρίκο δύσκολα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και χιλιάδες κάτοικοι εκτιμάται ότι θα μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Μόνο το 2016, περίπου 62.000 κάτοικοι άφησαν τη χώρα, ενώ στο νησί περίπου οι μισοί κάτοικοι ζουν σε συνθήκες φτώχιας.

Πλήγμα θα δεχτούν οι κάτοχοι ομολόγων, ενώ σύμφωνα με τον Brad Setser, ανώτερο συνεργάτη του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων αναμένεται να υπάρξει ένταση μεταξύ των διαφόρων πιστωτών του Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με το αίτημα προστασίας από τους πιστωτές που ανακοινώθηκε από τον κυβερνήτη Ricardo Rossello, το Πουέρτο Ρίκο ζητά από κάποιο ομοσπονδιακό δικαστήριο να αναγκάσει τους πιστωτές να αναλάβουν απώλειες από το χρέος του που ανέρχεται σε 74 δισ. δολ.

Το δημοσιονομικό πλάνο του R. Rossello, καλύπτει λιγότερο από το 25%  των χρεών της επόμενης δεκαετίας. Από το χρέος, το 1/3 κρατούν hedge funds, όπως η Aurelius Capital Management, η Monarch Alternative Capital και η Whitebox Advisors.

Η αναδιάρθρωση του χρέους του Πουέρτο Ρίκο θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην αγορά δημοτικών ομολόγων ύψους 3,8 τρισ. δολ., με την αντίστοιχη περίπτωση του Ντιτρόιτ για χρέος 18 δισ. δολ. να φαντάζει μηδαμινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ