Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής – ΕΒΕΑ για την επιχειρηματικότητα

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης υπέγραψαν σήμερα η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αφού επισήμανε ότι “η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση θα φέρει θετικά αποτελέσματα”, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η επιχειρηματικότητα αποτελεί “κλειδί” για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απασχόληση των νέων ανθρώπων. Κρίσιμοι παράγοντες είναι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια. Θέλουμε επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τα προσόντα των νέων ανθρώπων”. Ο ίδιος παρατήρησε ότι “οι Περιφέρειες μέσω του ΕΣΠΑ μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία”.

Από την πλευρά της, στην τοποθέτησή της ενώπιον του ΔΣ του ΕΒΕΑ, η Ρένα Δούρου, η οποία συνοδευόταν από τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, Κοσμά Παπαχρυσοβέργη, χαρακτήρισε “ξεχωριστή” τη σημερινή μέρα της υπογραφής του μνημονίου, η οποία έρχεται να “επισφραγίσει τη μέχρι στιγμής παραγωγική συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και ΕΒΕΑ”. Ακολούθησε συζήτηση για περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση της εν λόγω συνεργασίας, με σκοπό την ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

“Το νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης της Αττικής”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης, “μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και την ουσιαστική συμβολή φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών”. Ως τέτοιες πρακτικές ανέφερε:

– την εισαγωγή στον προϋπολογισμό της χρηματοδότησης κέντρου καινοτομίας στον Πειραιά
– την αξιοποίηση λύσεων που παράγουν καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, με πρώτο παράδειγμα την πιλοτική εφαρμογή πλοηγού στα νότια προάστια για πολίτες με κινητικές δυσκολίες
– τη δημιουργία clusters (συστάδων) στα βόρεια προάστια
– τη λειτουργία του Γραφείου Εκπροσώπησης της Περιφέρειας Αττικής στις Βρυξέλλες
– τη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας κ.α.

“Στη βάση αυτών ακριβώς των αξόνων», πρόσθεσε η κ. Δούρου, πρόκειται να σχεδιαστούν οι κατάλληλες δράσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Αναφερόμενη δε στο μνημόνιο συνεργασίας, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι “με στόχο τη διατήρηση αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση του εισοδήματος”, η Περιφέρεια Αττικής είναι διατεθειμένη να εργαστεί στενά με το ΕΒΕΑ για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη, χρηματοδότηση και προώθηση στοχευμένων δράσεων, εργαλείων, ενεργειών προς “όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και των νέων που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση”. Ολοκλήρωσε την ενημέρωση υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ευρύτερη στρατηγική συνεργειών, αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας για “να κερδίσουμε μαζί το κοινό στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας”.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας βασίζεται σε συνέργειες με σειρά επαγγελματικών φορέων (επιμελητήρια, κ.α.), ενώ έχει ήδη ξεκινήσει εποικοδομητική συνεργασία με το ΕΒΕΑ για την υλοποίηση σειράς δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.