Τα διεθνή ΜΜΕ για την επικράτηση Μακρόν στον α’ γύρο

Τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία χαιρέτισε ο Διεθνής Τύπος, ωστόσο σχολιάστηκε έντονα και το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια της ακροδεξιάς, κατάφερε να περάσει στον β’ γύρο της 7ης Μαΐου, γεγονός που αποτελεί απειλή.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το BBC βλέπει τον Μακρόν ως τον νικητή και του επόμενου γύρου καθώς τον στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα που δεν προκρίθηκαν στον β’ γύρο.

Ο Guardian εκτιμά ότι ο Μακρόν αποτελεί “την καλύτερη ελπίδα για μια μεγάλη χώρα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα”, ωστόσο προειδοποιεί ότι “η απειλή που αποτελεί η άκρα δεξιά δεν έχει ξεπεραστεί”.

Και οι Financial Times βλέπουν ως νικητή τον Μακρόν, με την οικονομική εφημερίδα να προειδοποιεί ότι ο 39χρονος κεντρώος θα αναγκαστεί “να διαπραγματευτεί σκληρά” για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αν εκλεγεί.

Η Daily Mail σε άρθρο με τίτλο “Η νέα γαλλική επανάσταση”, εξηγεί ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει τώρα το δικό της δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ευρωζώνη, ενώ οι Times κάνουν λόγο για “την ταπείνωση της γαλλικής ελίτ από τους περιθωριακούς (που βρίσκονται) στον δρόμο προς τη νίκη” με μια φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν χαμογελαστή.

Γερμανία

Επιφυλακτική εμφανίζεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο άρθρο της με τίτλο: “Η Γαλλία διχασμένη” δηλώνει “Περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισε για υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Η νίκη του Μακρόν είναι οριακή ενώ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές (του 2007 και του 2012) δεν θα είχε περάσει στον δεύτερο γύρο”.

Για το Der Spiegel η νίκη του κεντρώου υποψήφιου αποτελεί “ένα ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο” και χαρακτηρίζει το γεγονός ως ένα πλήγμα για “τους παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, του συντηρητικούς γκωλικούς Ρεπουμπλικάνους, όπως και για τους σοσιαλιστές του (απερχόμενου Γάλλου προέδρου) Φρανσουά Ολάντ”.

Βέλγιο

Η εφημερίδα Le Soir, σε άρθρο γνώμης στον ιστότοπό της εκτιμά ότι οι Γάλλοι “έκαναν την ηχηρή επανάστασή τους απέναντι στον Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και τους πολιτικούς τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς, φέροντας αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος”.

Ελβετία

Η Le Temps ευελπιστή ότι η νίκη Μακρόν “αυτού του νεαρού προέδρου ο οποίος δεν είναι ακόμη 40 ετών, θα μπορέσει να δώσει νέα σύνορα στη Γαλλία και να βελτιώσει την τύχη των Γάλλων”.

Πολωνία

Και η Gazeta Wyborcza χαιρετίζει τη νίκη του Μακρόν: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να επιβιώσει από το διαζύγιο που μόλις ξεκίνησε με τη Βρετανία. Όμως το Frexit, η αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, θα αποτελούσε την ταφόπλακα του ευρωπαϊκού σχεδίου”.

ΗΠΑ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι Γάλλοι “επαναπροσδιόρισαν την πολιτική γεωγραφία της χώρας, βάζοντας την ΕΕ στο επίκεντρο της νέας πολιτικής αντιπαράθεσης”. Από την μία πλευρά βρίσκεται “ο Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης που θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Από την άλλη η Λεπέν, ορκισμένος εχθρός της ΕΕ και του ενιαίου νομίσματος”.

Για τους New York Times ο δεύτερος γύρος θα είναι μια μονομαχία μεταξύ ενός “αρχάριου στην πολιτική” και “του δαυλού της ακροδεξιάς”. Αυτή η αντιπαράθεση “θέτει τη Γαλλία σε έναν αβέβαιο δρόμο σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία αυτές οι εκλογές μπορούν παράλληλα να κρίνουν το μέλλον της ΕΕ”.

Και το CNN βλέπει τον Μακρόν ως το φαβορί για τη νίκη, ωστόσο κάνει λόγο στο γεγονός ότι οι γάλλοι ψήφισαν την αλλαγή κι όχι το καθεστημένο των τόσων ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ