Οδηγούνται στην αυτολογοκρισία οι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις

Πληθώρα Ευρωπαίων δημοσιογράφων υφίστανται εκφοβισμό με τη μορφή ψυχολογικής ή σωματικής β, παρενόχλησης στο Ίντερνετ ή δικαστικών διώξεων και μεγάλο ποσοστό εξ αυτών αυτολογοκρίνεται φοβούμενο αυτές τις πιέσεις, καταγγέλλει σε έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, το 40% των δημοσιογράφων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής είπαν πως είχαν υποστεί αδικαιολόγητες επεμβάσεις στη δουλειά τους, αρκετά σοβαρές ώστε να έχουν επίδραση στην ιδιωτική ζωή τους.

Βασικότερη πίεση που ασκείται είναι η ψυχολογική βία, την οποία υπέστη το 69% των ερωτηθέντων και ακολουθεί η παρενόχληση στο Ίντερνετ (53%). Εκφοβισμό από την αστυνομία αντιμετώπισε το 35% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων και σεξουαλική παρενόχληση το 13%.

Το 23% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων βρέθηκε αντιμέτωπο με σύλληψη, διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του, απειλές διώξεων ή πραγματικές διώξεις.

Αν και οι νόμοι που χρησιμοποιούνται για την άσκηση αυτών των διώξεων είναι στην πλειονότητά τους νόμοι κατά της δυσφήμησης, στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι διώκονται συχνότερα στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών νόμων ή νόμων για την κρατική ασφάλεια και τα κρατικά συμφέροντα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που ερωτήθηκαν είναι, επίσης, οι πιο πολλοί που κατήγγειλαν ότι αποτελούν θύματα στοχευμένης παρακολούθησης (σχεδόν το 87% εξ αυτών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ