Μ. Βρετανία: Περιορισμένες οι δαπάνες των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού

Πρόσφατη καταναλωτική έρευνα έδειξε ότι ο πληθωρισμός έπληξε ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς των βρετανικών νοικοκυριών τον Μάρτιο του 2017. Έτσι, ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι ενδείξεις ότι τα νοικοκυριά θα αισθανθούν πίεση στο διάστημα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε χθες η Theresa May.

Η IHS Markit ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικών των νοικοκυριών υποχώρησε στις 42,5 μονάδες τον Απρίλιο από τις 43,1 μονάδες τον Μάρτιο, σε μία από τις χαμηλότερες ενδείξεις από τα μέσα του 2014.

Ενώ τα νοικοκυριά κατάφεραν να γίνουν λιγότερο απαισιόδοξα σε σχέση με τα οικονομικά τους, τελικά προχώρησαν από τον Αύγουστο του 2014 σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μετρητών που χρησιμοποιούνταν για δαπάνες, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του κόστους διαβίωσης και στην υποτονική αύξηση των μισθών.

Επιπλέον, η έρευνα της Markit έδειξε ότι τα νοικοκυριά αντιδρούν στην άνοδο των τιμών με τη μείωση των αποταμιεύσεων παρά των δαπανών.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Tim Moore, “οι ενδείξεις ότι οι καταναλωτές επιλέγουν να διατηρούν τις δαπάνες τους αντί να τις περιορίζουν, παρέχουν ένα θετικό σημάδι για την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου βραχυπρόθεσμα“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ