Εντείνονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας

Οι ΗΠΑ απειλούν τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που προχωρήσουν σε νέα πυρηνική δοκιμή. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας πρέπει να διευθετυθεί καθώς αποτελεί πρόβλημα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ και το ένα από αυτά απέχει 482 χιλιόμετρα από ένα πεδίο δοκιμών της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC το οποίο επικαλείται αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι αναμένει από την Κϊνα να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, αν η Κίνα δεν καταφέριε να επιλύσει το πρόβλημα, τότε ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα λύσει το πρόβλημα.

Η Κίνα, ωστόσο, η οποία αποτελεί τη μόνη σύμμαχο της Βόρειας Κορέα, αντιτίθεται επίσης στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ και ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σχετικά: “Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να λύσει το θέμα“.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα καταδίκασε την επίθεση ων ΗΠΑ στη Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει “ειρήνη μέσω της ισχύος“.

Όπως μετέδωσε το πρακτορεία KCNA: “Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου“.

Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια“, προσθέτει η ανακοίνωση.

Αύριο Σάββατο είναι η “Ημέρα του Ήλιου” για τη Βόρεια Κορέα, η 105η επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ