Ντόρτμουντ: Πιθανή σύνδεση με τζιχαντιστές ερευνούν οι γερμανικές αρχές

Συνεχίζονται οι έρευνες της γερμανικής αστυνομίας για το χτύπημα στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ, ενώ θεωρείται ότι η έκρηξη μπορεί να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Στην επιστολή που βρέθηκε, με την οποία γίνεται ανάληψη της ευθύνης, υπάρχει αναφορά στην επίθεση με φορτηγό από τζιχαντιστές, τα Χριστούγεννα, καθώς και στο ρόλο της Γερμανίας στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πάντως η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν η επιστολή αυτή είναι αυθεντική και ότι ακόμη οι αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της επαλήθευσης.

Πληροφορίες των γερμανικών μέσων αναφέρουν ότι δράστες της επίθεσης είχαν ως στόχο το πούλμαν της Ντόρτμουντ για να κάνουν ένα θεαματικό χτύπημα, που θα προκαλούσε παγκόσμιο σοκ.

Σύμφωνα με την Bild, η “ειδική κατασκευή” του μηχανισμού που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές μπορεί να προσφέρει περισσότερα στοιχεία στην αστυνομία για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η γερμανική εφημερίδα, με βάση κάποιες φωτογραφίες του λεωφορείου με δύο τρύπες, υποστηρίζει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να έγινε χρήση όπλου στην επίθεση. Η μια τρύπα εντοπίστηκε πίσω από την πόρτα του οδηγού και η δεύτερη στο τελευταίο παράθυρο.

Η γερμανική αστυνομία επισήμανε αργά χθες το βράδυ ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για την επίθεση αυτή, αλλά και ούτε για το υπόβαθρο αυτής της ενέργειας. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν από το γεγονός ότι η επίθεση είχε στόχο το λεωφορείο της ομάδας, που κατευθυνόταν προς το στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο αγώνας του Champions League.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Ντόρτμουντ, Γκρέγκορ Λάνγκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε: “Προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δε θέλω να υπονοήσω ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Διεξάγουμε έρευνα με υψηλό επαγγελματισμό“.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Σάντρα Λούκε, δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα για “απόπειρα ανθρωποκτονίας”, ενώ και αυτή τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις όσον αφορά τα κίνητρα της επίθεσης.

Μέσα σε όλα αυτά, ιδιαίτερα τυχερή στάθηκε η αποστολή της γερμανικής ομάδας, καθώς στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό υπήρχαν 3 ή 4 βόμβες μέσα σε τσάντες, εκ των οποίων η μία δεν εξερράγη ποτέ και οι επιβαίνοντες γλίτωσαν λόγω του υπερσύγχρονου πούλμαν. 

Συγκεκριμένα, το λεωφορείο της Ντόρτμουντ διαθέτει τριπλά τζάμια, τα περισσότερα από τα οποία έσπασαν σε κομμάτια, αλλά γλίτωσαν τους επιβαίνοντες από τα χειρότερα και παράλληλα δεν τραυμάτισαν κανέναν σοβαρά. Μόνο ο Μαρκ Μπάρτρα τραυματίστηκε στο χέρι λόγω των θραυσμάτων, ενώ αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση, εφόσον είχε ένα σκίσιμο στο μπράτσο και στον καρπό.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 19:15 τοπική ώρα (20:15 ώρα Ελλάδας) κοντά στο ξενοδοχείο της ομάδας. Το στάδιο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ