ΚΚΕ: Καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Τη θέση ότι στόχος του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι το “ξεσκαρτάρισμα” ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Θανάσης Βαρδαλής, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι κυβέρνηση, κουαρτέτο και αστικά κόμματα, επιχειρούν, μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, να αντιμετωπίσουν πλευρές της, όπως είναι η εκτόξευση του χρέους των επιχειρήσεων και να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ο λόγος που υπάρχει ένα κανάλι συνεννόησης μεταξύ όλων των κομμάτων που στηρίζουν αυτή τη λογική, είναι το πώς θα δοθούν ενισχύσεις σε διάφορες επιχειρηματικές ομάδες, τράπεζες, βιομηχάνους, πώς θα σωθούν γενικότερα οι κεφαλαιοκράτες” είπε ο Θανάσης Βαρδαλής και πρόσθεσε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι προαπαιτούμενο, γιατί το κεφάλαιο έχει ανάγκη από “ξεσκαρτάρισμα” από αυτές που κρίνεται ότι είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, από τις μη βιώσιμες.

Κεντρικός στόχος είναι η ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, αποκλειστικά για προβληματικές και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις, στη βάση των πλάνων αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθούν μεταξύ εμπλεκόμενων επιχειρηματιών και των πιστωτών” είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Το ζήτημα συνδέεται και με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, από βιώσιμες πάντα επιχειρήσεις, είπε ο Θανάσης Βαρδαλής και πρόσθεσε: “Σε ένα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ότι για να περάσει το κεφάλαιο σε φάση ανάκαμψης δεν φτάνουν οι θυσίες του λαού. Είναι αναγκαίο να απαξιωθεί, να καταστραφεί και ένα μέρος του κεφαλαίου για να πάρει η μηχανή μπροστά. Και αυτό προσπαθείτε να ρυθμίσετε. Με ποιο τρόπο θα γίνει η καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου”.