Aon: Αύξηση 175% των τρομοκρατικών επιθέσεων στις δυτικές χώρες

Αύξηση 14% σημείωσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως το 2016 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας διαχείρισης κινδύνων, ασφαλίσεων και επενδύσεων Aon. Ωστόσο, αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία για τις δυτικές χώρες, όπου υπήρξε αύξηση 175%.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει τον αποτελεσμάτων, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 4.151 τρομοκρατικές ενέργειες στον κόσμο, έναντι 3.633 το 2015. Στις δυτικές χώρες, ο αριθμός αυτός πέρασε από 35 το 2015 στις 96 το 2016.

Ωστόσο, παρά την αύξηση του αριθμού των τρομοκρατικών ενεργειών στις δυτικές χώρες, αυτές αντιπροσωπεύουν το 3% της τρομοκρατικής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το 2017, αναμένεται αύξηση του κινδύνου, με 17 χώρες να καταλαμβάνουν θέσεις στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, περισσότερες χώρες ανέβηκαν στη ζώνη κινδύνου (19) παρά την εγκατέλειψαν (11).  Ο Louis Bollaert, διευθυντής πολιτικών κινδύνων της Aon France δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP):”Το σενάριο δεν είναι ρόδινο για το 2017″.

Δεν θεωρούμε , πραγματικά, ότι υπάρχουν λόγοι για την βελτίωση της κατάστασης. Η σωρευτική επίδραση των πολιτικών, οικονομικών και τρομοκρατικών κινδύνων συγκλίνουν για να δημιουργήσουν κλίμα εξαιρετικής αβεβαιότητας“.

Δεν είναι πιθανόν ότι οι κίνδυνοι πολιτικής βίας θα μειωθούν το 2017…Οι εδαφικές απώλειες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία μάλλον θα οδηγήσουν στη διάχυση του τζιχαντιστικού δικτύου, δημιουργώντας κινδύνους για δεκάδες χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, ειδικά για την Ευρώπη και την Ασία“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ