​Το πακέτο των 4 δισ. παρουσιάζει σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση στο EuroWorking Group

Παρά τις διαψεύσεις για το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ότι έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία, την οποία είναι πολύ κοντά στο να αποδεχθούν κυβέρνηση και δανειστές, πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση επιμένουν ότι ουσιαστικά το περιεχόμενο της συμφωνίας έχει κλειδώσει.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές, φαίνεται ότι τελικά η Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση “έδωσε” και τα εργασιακά και τις συντάξεις.

Στα εργασιακά, η συμφωνία φαίνεται να κλείνει με την κατάργηση της πολιτικής ή διοικητικής έγκρισης που απαιτούταν. Έτσι, όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, θα είναι αρκετό να έχει υπάρξει έγκαιρα προειδοποίηση από πλευράς της επιχείρησης ότι ετοιμάζεται να προβεί σε μαζικές απολύσεις.

Επιπλέον, τα μέτρα θα προβλέπουν:

-το μηνιαίο όριο των απολύσεων, ως ποσοστό των εργαζομένων της επιχείρησης, είτε θα παραμείνει στο 5% ή θα αυξηθεί ελαφρά πχ στο 6%. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα αυξηθεί ή θα καταργηθεί ο δεύτερος “κόφτης” των μέχρι 30 απολύσεων το μήνα.

– Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις, η ισχύς τους αναμένεται να επανέλθει μετά το τέλος του προγράμματος.

– Σχετικά με τις συντάξεις, οι μειώσεις θα επέλθουν σε δύο ή τρεις δόσεις, και ενδεχομένως να ξεκινήσουν από το 2019 αντί του 2020 που επιζητούσε η κυβέρνηση.

– Στα δημοσιονομικά συμφωνήθηκε πως τα μέτρα λιτότητας θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ (για να εξοικονομηθούν 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ), αλλά παραμένει ανοικτό ποια θα είναι τελικά τα αντίμετρα.

– Τέλος και στο θέμα της ενέργειας διαφαίνεται επίσης συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ