Δ. Παπαδημητρίου: “H επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης”

Νέα δυναμική για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα προσδώσει η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης, η οποία καταρτίζεται και θα είναι ικανή να εξισορροπήσει τις δυσλειτουργίες της αγοράς, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας σε συνέδριο στη Βουλή με θέμα “Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη”.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως η στρατηγική αυτή, θέτει στο επίκεντρο μιας δίκαιης και αειφόρου ανάπτυξης το ανθρώπινο δυναμικό και την ένταση γνώσης για τη μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Θέτει επίσης προτεραιότητες, όπως επισήμανε, στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση συνεργασιών επιχειρήσεων, με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων.

Η καινοτομία της στρατηγικής αυτής, διευκρίνισε, είναι ότι δεν έγκειται μόνον από τις δυνάμεις της αγοράς να ανταποκριθούν στη μακροοικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση και στις μεταρρυθμίσεις για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον με ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις, αλλά ενεργοποιεί και μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης που επιταχύνει την απορρόφηση της ανεργίας, ανακόπτει τη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ανισοτήτων, της φτώχειας και στην αποκατάσταση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας.

Αυτή η καινοτομία πολιτικής, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ίσως αποδειχθεί και η μεγαλύτερη προσφορά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που επιστρατεύονται για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ