Βουλγαρία: Τρίτη θητεία Μπορίσοφ αλλά κυβέρνηση συνασπισμού

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μποίκο Μπορίσοφ κέρδισε τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία εξασφαλίζοντας ποσοστό μεταξύ 32,2% και 32,8% των ψήφων, όπως δείχνουν τα exit polls.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος θα εκτίσει την τρίτη του θητεία δήλωσε σχετικά: “το GERB έλαβε σαφή εντολή να προχωρήσει στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα“.

Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι το GERB θα είναι το κόμμα που θα ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού” δήλωσε ο Μπορίσοφ. Ταυτόχρονα, ο ηγέτης του GERB δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταβάλει τις “μέγιστες προσπάθειες” με τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του προκειμένου να σχηματίσουν σύντομα κυβέρνηση συνασπισμού.

Το κόμμα των Σοσιαλιστών (BSP) της Βουλγαρίας δεν κατάφερε να επικρατήσει του GERB παρόλο που διπλασίασε τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2014.  

Η Κορνέλια Νίνοβα, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος απηύθυνε τα συγχαρητήριά της στο GERB και πρόσθεσε:

Εάν δεν τα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση και ανατεθεί σε εμάς η εντολή, θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση για τη Βουλγαρία με στόχο να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην χώρα, η οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου του 2018“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ