Σαν σήμερα υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης

Ήταν 25η Μαρτίου 1957, όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης, η οποία ίδρυε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ), από τις οποίες προήλθε αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΟΚ στην ουσία είχε ως σκοπό να καθιερώσει μια ενιαία αγορά, τα μέλη της οποίας θα μπορούσαν να μετακινούν ελεύθερα αγαθά, κεφάλαιο και ανθρώπους και θα έχαιραν ενότητα.

Αρχικά η Συνθήκη της Ρώμης υπογράφηκε από 6 μέλη, τη Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Η Συνθήκη τέθηκε εν ενεργεία στις αρχές Ιανουαρίου το 1958.

Τέσσερεις αρχές δημιουργήθηκαν για την διοίκηση της ΕΟΚ, η Επιτροπή, το Συμβούλιο των Υπουργών, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση (που αργότερα έγινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σταδιακά η ΕΟΚ μετατράπηκε σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση και την οποία σήμερα αποτελούν 28 μέλη, τα οποία με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνουν 27. Να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΟΚ το 1973.

Η Ελλάδα εισήλθε στην ΕΟΚ το 1981, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Πορτογαλία πέντε χρόνια αργότερα. Το 1995 εντάχθηκαν και οι Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία. Το 2004 εντάχθηκαν 10 ανατολικοευρωπαϊκά κράτη στην Ένωση: οι Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία. Οι Βουλγαρία και Ρουμανία εντάχθηκαν στην Ε. Ε το 2007 και το 2013, εντάχθηκε και η Κροατία, η οποία αποτελεί το νεότερο μέλος.

Επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ