Το μέλλον της ΔΕΗ κρίνεται στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες φαίνεται να κρίνεται το μέλλον της ΔΕΗ, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί εκεί για να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των θεσμών. 

Η ελληνική πλευρά δέχεται πιέσεις, καθώς οι εναλλακτικές προτάσεις που παρουσιάζει δεν πείθουν τους θεσμούς, οι οποίοι θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ είναι η πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων.

Μπορεί επισήμως να μην καταγράφεται η απαίτηση των εκπροσώπων των θεσμών για την πώληση των μονάδων ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται να είναι πλέον δρομολογημένες με χρονικό ορόσημο τον Ιούνιο, όπου θα γίνει η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του μηχανισμού δημοπρασιών ΝΟΜΕ ωστόσο οι θεσμοί φαίνεται ότι θέλουν δεσμεύσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

Η συνολική διαπραγμάτευση σχετίζεται και με τη μεταφορά του 17% της επιχείρησης στο υπερταμείο, ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για να αποφευχθεί η άμεση πώληση του ποσοστού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου Berlin Energy Transition Dialogue παρουσίασε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα παρουσίασε. Το σχέδιο που παρουσίασε ο Γ. Σταθάκης περιλαμβάνει 6 κεντρικούς πυλώνες, οι οποίοι αφορούν:

  • Στην ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
  • Στην ανάδειξη της χώρας μας ως παίκτη – κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • Στην εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή
  • Στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα
  • Στη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
  • Στην αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ

Όσον αφορά στον τελευταίο πυλώνα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στα νησιά, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων, τα οποία θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία “Ενεργειακά νησιά” θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στην Κρήτη τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ