Η Ιταλία “πρωταθλήτρια” της μακροζωίας

Στην κορυφή της λίστας του Bloomberg Global Health Index με τις πιο υγιείς χώρες του πλανήτη βρίσκεται η γειτονική μας Ιταλία. Η Ιταλία ανακηρύχθηκε “πρωταθλήτρια στη μακροζωία“, ανάμεσα σε 167 χώρες. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις ένα μωρό που θα γεννηθεί εκεί έχει προσδόκιμο ζωής που αγγίζει τα 90 έτη, την ίδια στιγμή που στη Σιέρα Λεόνε ο μέσος όρος ζωής ενός νεογέννητου είναι τα 52 έτη.

Χρεωμένοι αλλά υγιείς

Παρόλο που η Ιταλία συγκαταλέγεται στις ανεπτυγμένες χώρες, η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σχεδόν το 40 % των νέων της μαστίζεται από την ανεργία. Επιπλέον, είναι μία από τις πιο “χρεωμένες” χώρες στον κόσμο, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της.

Οι Ιταλοί όμως αποδεικνύονται ιδιαίτερα… ανθεκτικοί και δεν το βάζουν κάτω, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο υγιείς από τους Αμερικανούς, τους Καναδούς και τους Βρετανούς, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Η συχνή παρακολούθηση της υγείας τους και η διατροφή των Ιταλών είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη μακροζωία τους. Οι γείτονές μας καταναλώνουν πολλά λαχανικά, ψάρια και παρθένο ελαιόλαδο, ενώ δεν παραλείπουν τους ετήσιους .

Πολύ υψηλό επίπεδο μακροζωίας έχουν επίσης, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ