Το ΧΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην τελετή έναρξης της συνεδρίασης την καθηγήτρια κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Η Χαρούλα Απαλαγάκη είναι καθηγήτρια Αστικού Δικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, interim Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, μέλος του Δ.Σ. και Νομική Σύμβουλος της ίδιας τράπεζας, μέλος του Νομικού Συμβουλίου της ΕΕΤ και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών σε ζητήματα αστικού και διοικητικού δικονομικού δικαίου.

Όλοι οι παριστάμενοι στην εκδήλωση ευχήθηκαν καλή επιτυχία στη Χαρούλα Απαλαγάκη για τη νέα της θέση ως Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι με τη δράση της θα συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του έργου της ΕΕΤ.

Ο πρόεδρος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ιάκωβος Γεωργάνας, τόνισε: “Η επιλογή μας να ζητήσουμε από την κα Απαλαγάκη να είναι σήμερα στη διαδικασία Έναρξης της Συνεδρίασης έχει ένα μεγάλο συμβολισμό, αυτό της διευρυνόμενης συμβολής των γυναικών στις δράσεις των επιχειρήσεων. Είμαστε με εκείνη την πλευρά που πιστεύει ότι περισσότερες γυναίκες στα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης των επιχειρήσεων και των φορέων γενικότερα θα ωφελήσει και την οικονομία και την ελληνική κοινωνία”.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας, ως ανάμνηση της Ημέρας της Γυναίκας, παρέδωσε στη Χαρούλα Απαλαγάκη αντίγραφο της έγκυρης γαλλόφωνης ελβετικής εφημερίδας “Le Temps” της 6ης Μαρτίου 2017 που περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στη συμβολή των γυναικών. Τόνισε δε ότι: “μέχρι το 1970 στην Ελβετία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, παραδίδοντας το αναμνηστικό καμπανάκι – παραδοσιακό σύμβολο της Έναρξης της συνεδρίασης – σημείωσε: “Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που η καθηγήτρια κα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και σημαντική προσωπικότητα τόσο του ακαδημαϊκού όσο και τραπεζικού χώρου, θα κηρύξει σήμερα την Έναρξη της Συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου η οποία συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.”.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι “οι απαιτήσεις στη νέα της θέση είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελούνται στον τραπεζικό χώρο, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ενώ η ψηφιακή επανάσταση προσδιορίζει νέες προκλήσεις ευρύτερα στον χρηματοοικονομικό χώρο.”.

Κατέληξε τονίζοντας ότι “τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και τοπικά έχει αναδειχθεί η ανάγκη για ισορροπημένη αξιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων, μέσω άντλησης κεφαλαίων, με στόχο την υποστήριξη των αναπτυξιακών τους πλάνων. Αυτό αποτελεί πλέον ισχυρή επιδίωξη όλων.”.

Η Χαρούλα Απαλαγάκη κηρύττοντας την έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε: “εκ μέρους όλων των γυναικών που συμμετέχουν στην οικονομική εξέλιξη της χώρας θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση και να ευχηθώ το Χρηματιστήριο Αθηνών, που διατήρησε ισχυρές τις ελπίδες ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, να μπορεί του χρόνου τέτοια μέρα να έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και να γιορτάζει σημαντική άνοδο της οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου και του συνόλου της οικονομίας”.

Ακολούθησε ομιλία της Χαρούλας Απαλαγάκη με θέμα: “Η γυναίκα στο σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων”. Τα βασικά θέματα που καλύφθηκαν ήταν:

– Σύντομη ιστορική αναδρομή (πώς εμφανίστηκε και πώς καθιερώθηκε η μέρα).

– Η νομοθετική αποκατάσταση της τυπικής ισότητας (σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο).

– Η μετάβαση από την τυπική στην ουσιαστική ή ποιοτική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Το φαινόμενο “glass celling” (Πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, οι περαιτέρω πρωτοβουλίες – νομοθετικές, αλλά και συστάσεις-, ιδίως οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Η έννοια των ποσοστώσεων.).

– Αναγκαίες διαφοροποιήσεις του γυναικείου επιχειρείν. Χαρακτηριστικά του.

– Η σύνθεση της διαφορετικότητας. Τα προφανή οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ