Μνημόνιο 3 plus αν δεν κλείσει η συμφωνία μέχρι τον Μάιο

Επέκταση του μνημονίου προβλέπει ο συντονιστής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε περίπτωση που “δεν έχει κλείσει η συμφωνία Μάιο-Ιούνιο” καθώς θα “είναι σχεδόν αδύνατο να βγούμε στις αγορές το 2018”.

Ο Π. Λιαργκόβας, μιλώντας στον realfm 97,8 δήλωσε ότι όσο υπάρχει καθυστέρηση, τόσο πιο πολύ κερδίζουν έδαφος οι δανειστές κι όχι εμείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που καθυστερήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μία παράταση του υφιστάμενου μνημονίου για περίοδο 2 ετών.

Θα μπορούσε να γίνει μία παράταση του υπάρχοντος μνημονίου για 1-2 χρόνια έτσι ώστε να έχει ενεργό συμμετοχή και το ΔΝΤ“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Λιαργκόβας και πρόσθεσε:  “Αυτό σε περίπτωση που καθυστερήσουν τα πράγματα πέραν του Μαΐου, τότε προφανώς δεν θα μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ και προφανώς δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Άρα εκεί τι θα κάνουμε, γιατί θα χρειαστούμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα να παραταθεί και να είναι ένα νέο μνημόνιο που μπορούμε να το πούμε όπως θέλετε. Τρία plus“.

Την ίδια στιγμή, ακούγεται ότι σε περίπτωση που οι διαδικασίες τραβήξουν κι άλλο, έχει ήδη αρχίσει να εξετάζεται η παράταση του μνημονίου κατά 1 έτος με ένα νέο μίνι πρόγραμμα που προς το παρόν αποκαλείται “πρόγραμμα αλληλεγγύης” ή “σωσίβιο“. Τα λεφτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα 19 δισ. ευρώ που δεν χρειάστηκαν από το Μνημόνιο 3 για τις ανάγκες των τραπεζών, συν 5 με 6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η λογική του προγράμματος αυτού θα είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει ομαλά στις αγορές έχοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για παν ενδεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ