Η ΥΜΑΘ στα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στη συνάντηση των Πανεπιστημίων Texas Α&Μ – TEES και του Α.Π.Θ., που έγινε με την ευκαιρία των εγκαινίων του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών (Center for Research & Development of Advanced Materials – CE.R.D.A.M.) και με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) Α.Ε., φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

photos
Στη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε το C.E.R.D.A.M. που αποτελεί πρωτοβουλία της μακροχρόνιας συνεργασίας των ιδρυμάτων του Α.Π.Θ. και του TEXAS A&M – TEES (Texas Engineering Experiment station), ενώ οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων ήρθαν σε επαφή με φορείς καινοτομίας της Μακεδονίας και Θράκης.

photos2

Η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε:

Με το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών, η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, τολμώ να πω ολόκληρη η Ελλάδα, αποκτούν μια βαθύτερη σχέση συνεργασίας και ανταλλαγής με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και φυσικά με την Παγκόσμια Ερευνητική Κοινότητα. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι τόπος ιδιαίτερα φιλικός προς την καινοτομία. Είναι εξάλλου επιτακτική η ανάγκη να μπορέσουμε ως χώρα να συμμετέχουμε, συλλογικά και με κοινωνική ευθύνη, στην 4η βιομηχανική επανάσταση που συντελείται στις μέρες μας.

Τα σημερινά εγκαίνια, αποτελούν μονάχα έναν από τους πρώτους κρίκους μιας μεγάλης αλυσίδας πρωτοβουλιών και πράξεων που η χώρα μας θα ολοκληρώσει το ερχόμενο διάστημα. Εργαζόμαστε για να κάνουμε δυνατή μια ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων, η οποία μπορεί να έρθει μόνο μέσω της υψηλής τεχνολογίας και επιστήμης, αξιοποιώντας τη συνδρομή των επιστημόνων, των ακαδημαϊκών και των ερευνητών από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη ευημερία και ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, φτάνει βέβαια να οδηγηθεί σωστά και με ευθύνη προς αυτό το στόχο. H Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό, παράλληλα με μια βαθιά κουλτούρα φιλοξενίας και ανθρωπιστικών στόχων. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια ιδιαίτερα παραγωγική και φιλόξενη θερμοκοιτίδα προτάσεων και εφαρμογών των επιστημόνων και ερευνητών από όλο τον κόσμο, που έχουν ως τελικό σκοπό και αποτέλεσμα την καλυτέρευση της ανθρώπινης ζωής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) και η Ελληνική Κυβέρνηση, βρίσκονται μαζί σας και θα συνδράμουν στο έργο αυτό με κάθε δυνατό τρόπο. Έχοντας την αρμοδιότητα να εποπτεύω και θεσμικά την «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας», που έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της καινοτομίας  στη χώρα μας και συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση, καλωσορίζω τους ερευνητές και τεχνολόγους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Texas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ