Για το 2019 πάνε οι νέες ταυτότητες

Για το 2019 μετατίθεται η έκδοση των νέων ταυτοτήτων με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δύο επιτροπές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες ήταν αρμόδιες για την κατάρτιση των χαρακτηριστικών στις νέες ταυτότητες ολοκλήρωσαν το έργο τους για τις τεχνικές προδιαγραφές και την κατάρτιση του νομοσχεδίου από το περασμένο καλοκαίρι.

Το υλικό παραδόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί αναμένεται να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός. Η διαδικασία του κόστους της έκδοσης υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να διαρκέσει 15 μήνες, έτσι στόχος είναι η προκήρυξη να γίνει μέσα στο 2017 και μέσα στο 2019 να εκδοθούν οι νέες ταυτότητες. Μάλιστα, αναμένεται να γίνουν προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στις δαπάνες έκδοσης για να μειωθεί η συμμετοχή από τους πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, εντεταλμένοι από το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ μαζί με υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα επισκέφθηκαν, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περασμένη Τετάρτη και είχαν συνάντηση με τον κ. Νίκο Τόσκα.

Η αμερικανική πλευρά, πιέζει για άμεση αλλαγή των ελληνικών ταυτοτήτων, οι οποίες θεωρεί ότι παραχαράζονται εύκολα και γίνεται εύκολα έκδοση διαβατηρίων. Μάλιστα, στο παρελθόν,  είχαν απειλήσει με έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας (Visa Waiver Program), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το κλιμάκιο του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ έφτασε στην Ελλάδα για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι κανόνες για την παραμονή της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και ότι όλα κυλούν ομαλά σε σχέση με το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 2009 ανάμεσα στις δύο χώρες και αφορά σε ανταλλαγή πληροφοριών για ευαίσθητα ζητήματα ασφαλείας.

Φαίνεται ότι έμειναν ικανοποιημένοι και λόγω των θετικών συμπερασμάτων θα δείξουν «ανοχή» στο θέμα των ταυτοτήτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ