Επιμένει το ΔΝΤ στα μέτρα

Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ τα μέτρα που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα τον ρόλο της διαφάνειας στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας, η  Κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι: η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση στον φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών”, σημειώνοντας ότι «πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας». Για το ασφαλιστικό σύστημα, η Κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του και την επιστροφής μια πιο στοχευμένης προστασίας εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

Για την αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος, ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010.

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν στις εκθέσεις μας και τα συμπεράσματά μας, αλλά έχουμε πάρει απόφαση να είμαστε και έμπιστοι σύμβουλοι αλλά και ανελέητα ειλικρινείς με τα ευρήματά μας” δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, ενώ σε ερώτηση αν οι αγορές επηρεάζουν το έργο των αναλυτών διευκρίνισε ότι “τις παρακολουθούμε, αλλά δεν καθοδηγούμαστε από αυτές”.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, έκανε λόγο για περιορισμό του “χάσματος” ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο Π. Τόμσεν, μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου, όπου και παρουσιάστηκε η έκθεση για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι «οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

Ο Π. Τόμσεν επανέλαβε ότι  δεν χρειάζεται η λήψη προσθέτων μέτρων λιτότητας, αλλά είναι αναγκαίες οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μια πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αναφορικά με τα μέτρα, ο Π. Τόμσεν επέμεινε στην ανάγκη μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης για να χρηματοδοτηθούν πολιτικές ενίσχυσης αδύναμων κοινωνικών ομάδων (π.χ. μακροχρόνια ανέργων), αλλά και στη μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να συμπιεστούν και οι φορολογικοί συντελεστές.

Ωστόσο, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές η χώρα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν γίνει μια γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ