Μέρκελ-Τσίπρας συμφώνησε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο

Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν στη λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο. Οι δύο ηγέτες, συναντήθηκαν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα επιβεβαιώνοντας έτσι το τελεσίγραφο που έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πηγές Τσίπρας και Μέρκελ συζήτησαν και για τα ελληνοτουρκικά. Η Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία ενώ στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην προσπάθειά του να συνεχίσει την πολιτική διαπραγμάτευση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ