Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ Μάλτα

Άτυπη σύνοδος κορυφής λαμβάνει χώρα σήμερα στη Μάλτα, όπου οι ηγέτες των 28 μέλη-κρατών της ΕΕ θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν την διαχείριση της μεταναστευτικής ροής στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις της ορκομωσίας του Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρώπη, αλλά και για να συζητήσουν τις προετοιμασίες της 60ης επετείου της Ένωσης.

Στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας θα διεξαχθούν δύο συνεδρίες: Η πρωινή συνεδρία θα αφορά το μεταναστευτικό και η απογευματινή θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους ευρωπαίους ηγέτες να προετοιμάσουν την 60ή επέτειο, στις 25 Μαρτίου 2017, της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης. Μια επέτειο, η οποία θα εορταστεί χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος-μέλος.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Donald Tusk, έγραψε στους ηγέτες προειδοποιώντας για τις ανησυχητικές δηλώσεις της νέας διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν από κοινού με τις γεωπολιτικές προκλήσεις που τίθενται από τη Ρωσία, την Κίνα και την ισλαμική τρομοκρατία ως παραδείγματα απειλών που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο Tusk ζήτησε με έγγραφο από τους ηγέτες, να “ανανεώσουν τους όρκους τους”, δεσμευόμενοι σε ένα φιλόδοξο όραμα πολιτικής ενοποίησης. Το έγγραφο θα παρουσιαστεί στους ηγέτες το απόγευμα, μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι.

Στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο της ΕΕ συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακόμη, θα έχει ιδιωτική συνομιλία με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ