Τσίπρας: “Ελλάδα και Σερβία μπορούν να ανοίξουν δρόμους για μια άλλη προοπτική στα Βαλκάνια”

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας όπου και παρευρέθηκε. Στο χαιρετισμό του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία των δύο χωρών και πώς η συνεργασία τους μπορεί να αποφέρει καρπούς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τον άξονα.

«Η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να ανοίξουν δρόμους για μια άλλη προοπτική συνολικά στα Βαλκάνια. Και αυτό στις μέρες μας, τις μέρες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, περνά μέσα από κοινά επιχειρηματικά projects.

Πιστεύω ότι οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μας σε πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό επίπεδο, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωση τη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. «Παρουσιάζονται ευρείες προοπτικές στο μέλλον και γι΄ αυτό το λόγο σήμερα αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς να προχωρήσουμε γρήγορα στη συγκρότηση και διοργάνωση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο ευελπιστούμε την προσεχή Άνοιξη να λάβει χώρα, στην πρώτη του συνεδρίαση, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Και θεωρούμε ότι ο άξονας Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη μπορεί στο μέλλον να γίνει ένας άξονας ουσιαστικής συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και προόδου για τις χώρες μας, για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Γι΄αυτό σκεφτήκαμε να θέσουμε επί τάπητος, στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, δύο σημαντικά projects, δύο οράματα –θα έλεγα- που μπορούν να αλλάξουν τη γεωγραφία της περιοχής».

Ακόμη, αναφέρθηκε στον στον σιδηροδρομικό άξονα Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη και στις δυνατότητες που θα προσφέρει στο εμπόριο: «πιστεύουμε βαθιά ότι η γεωγραφία των Βαλκανίων δεν πρέπει να αλλάζει πια με παρεμβάσεις, επεμβάσεις και πολέμους, αλλά πρέπει να αλλάζει με θετικό τρόπο, με δημιουργικό τρόπο μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από την κοινή προώθηση υποδομών, που θα φέρουν τις δύο χώρες και τις δύο οικονομίες πιο κοντά.

Γι αυτό και θα συζητήσουμε τον σιδηροδρομικό άξονα Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη, που μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου άξονα διασύνδεσης που θα αφορά το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή, τον Πειραιά με το Βελιγράδι και άρα θα είναι ο συνδετήριος άξονας δυο πολύ σημαντικών οραματικών εγχειρημάτων.

Της σύζευξης της Ελλάδας, ως κόμβο διαμετακομιστικό με την Ασία και την Μέση Ανατολή με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της Σερβίας ως γέφυρας, ανάμεσα στην Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη. Και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της πρωτοβουλίας της Κίνας “one belt one road”, που έγκειται στην  διαμετακομιστική εμπορική συνεργασία των χωρών που βρίσκονται στο διάβα του πάλε ποτέ δρόμου του μεταξιού.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό όραμα πέραν του σιδηροδρομικού άξονα είναι η δημιουργία ποτάμιων μεταφορών, αξιοποιώντας τα ποτάμια μας και άρα δημιουργώντας ένα νέο άξονα μεταφοράς και επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Τα λέω αυτά φίλες και φίλοι, διότι θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να σχεδιάζουμε μαζί, να έχουμε όραμα για τις σχέσεις των χωρών μας, να οικοδομούμε από κοινού την συνανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά ταυτόχρονα να βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι στην σταθερότητα και στην ειρήνη σε μία πολύπαθη περιοχή.

Από την πλευρά μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες στην Σερβία. Παρούσες και ενεργές. Και η σημερινή πολυάριθμη παρουσία επιχειρηματιών στο Ελληνοσερβικό Φόρουμ αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της προοπτικής.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε ζωτικοί εταίροι και αρωγοί στην σημαντική πορεία σας. Οι επιχειρηματίες μας είναι έτοιμοι και ανοικτοί σε νέες συνεργασίες, επενδυτικά εγχειρήματα και μεγέθυνση των οικονομικών συναλλαγών μας στην βάση της προώθησης αμοιβαίων συμφερόντων. Είμαι σίγουρος για τα εχέγγυα της αδιάλειπτης εξέλιξης των σχέσεων μας που αντανακλούν μία πολύπλευρη στρατηγική σύγκλιση. Γιατί η Ελλάδα ήταν διαχρονικά σύμμαχος, συντελεστής και συμπαραστάτης σε κρίσιμες φάσεις της ιστορικής πορείας αλλά και της αναπτυξιακής τροχιάς της Σερβίας. Πόσο μάλλον όταν μας συνδέει η αρχή της συμπληρωματικότητας και της συνέχειας στον ευρύτερο γεωοικονομικό χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ