Σεμινάρια για την υδροδιπλωματία από τον Πρέσβη Ram Aviram

Ένα σεμινάριο με θέμα “21ός αιώνας: Ο αιώνας των Πολέμων για το Νερό“; θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από τον διακεκριμένο ειδικό σε θέματα υδάτινων πόρων, επίτιμο Πρέσβη Ram Aviram, στο γνωστό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου. Ο κ. Aviram είναι πρώην επικεφαλής της Ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας για θέματα υδάτων στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις ειρήνης, πρώην Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και πρώην Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Περισσότερο από το 25% του πόσιμου νερού της Ελλάδας προέρχεται από άλλες χώρες. Οι ποταμοί του Αξιού, του Αλιάκμονα, του Στρυμόνα και φυσικά του Έβρου αποτελούν τις σημαντικότερες λεκάνες νερού. Σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα εξαρτάται από τις άλλες χώρες καθώς βρίσκεται στην καθοδική πορεία της ροής νερού σε σχέση με την ΠΓΔΜ, την Βουλγαρία και την Τουρκία, με την οποία ο Έβρος διαμορφώνει φυσικά σύνορα.

Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, η έλλειψη νερού επιδεινώνεται εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων νερού, και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Τα κράτη προσπαθούν να διατηρήσουν, να διαφυλάξουν και να μεγιστοποιήσουν την χρήση των υδάτινων πόρων τους, συχνά ενάντια στα συμφέροντα των γειτόνων τους. Το ασταθές διεθνές πολιτικό περιβάλλον στο κόσμο μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ενθαρρύνει τον διάλογο και την συνεργασία, ιδιαίτερα στα μέρη που είναι περισσότερο αναγκαία, όπως είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη και την Ασία. Η πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις που αφορούν στις διασυνοριακές πηγές νερού μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Η ανάγκη για μια προηγμένη διπλωματία νερού και εκπαιδευμένων “υδρο-διπλωματών” αυξάνεται ανά τον κόσμο ώστε να μπορέσουν τα γειτονικά κράτη να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Ο επίτιμος Πρέσβης Ram Aviram θα μοιραστεί τη μεγάλη εμπειρία του στην “υδρο-διπλωματία” (διπλωματία του νερού, παρουσιάζοντας τις κύριες πτυχές αυτού του πολύπλοκου κόσμου στους συμμετέχοντες. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά πολλά παραδείγματα από την Αφρική μέχρι τη Βόρεια Αμερική και από τον Νείλο μέχρι την Αράλη. Επιπρόσθετα, ο κ. Aviram θα δώσει στα μέλη του κοινού τα βασικά εργαλεία για την κατανόηση και αντιμετώπιση κρίσεων που αφορούν στο νερό, ενώ θα τους εκπαιδεύσει σε προηγμένες τεχνικές προσομοίωσης διαπραγματεύσεων που αναπτύχθηκαν από τα Πανεπιστήμια Tufts και ΜΙΤ, βάσει πραγματικών εμπειριών.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 4 συνεδρίες (15, 22 Φεβρουαρίου και 1, 8 Μαρτίου) στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου στο www.idis.gr. Email: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ