Κοντονής: «Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση η παράταση συνταξιοδότησης των δικαστών»

Μετά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανέλαβε, ως προς την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, ότι η αλλαγή της συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Ειδικότερα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων ένα θεωρεί ότι η σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (η οποία τελικά αναβλήθηκε) για το συγκεκριμένο θέμα εντείνει ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Δικαιοσύνη, ο Σταύρος Κοντονής απάντησε: «Έχω πει ήδη προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι ανακοινώσεις (σ.σ. των δικαστικών Ενώσεων) δίνουν μία εικόνα εμφυλίου πολέμου εντός της Δικαιοσύνης στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να σταματήσει για να μην πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης και ξέρετε ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο αφορά και το μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου καλούμε λοιπόν τους πάντες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουμε τα προβλήματα της Δικαιοσύνης».

Ακολούθησε νέα ερώτηση των δημοσιογράφων: Άρα κατά την άποψή σας δεν ήταν αναγκαία σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αφού το ερώτημα αφορά νομοθετική ρύθμιση στον παρόντα χρόνο και ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Όπως είπα αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συνταγματική αναθεώρηση. Η ολομέλεια μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίσει για οποιοδήποτε ζητήματα τίθενται από τα μέλη της και εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, μετά από σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ή την μεθεπόμενη Πέμπτη θα ορίσει την συζήτηση ενώπιον της Διοικητής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της παράτασης του χρόνου εξόδου από το δικαστικό σώμα των δικαστών. Και όπως διευκρίνισε η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί όταν είναι έτοιμη η εισηγήτρια της υπόθεσης αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου.

Όπως είναι γνωστό αύριο ήταν να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το επίμαχο θέμα της παράτασης του χρόνου συνταξιοδότησης, αλλά η κυρία Θάνου του ανέβαλε καθώς η Ειρήνη Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη.

Η απόφαση για τους 8 Τούρκους

Παράλληλα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν κατά την επίσκεψη του στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έγινε συζήτηση για το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών ενόψει της αυριανής αναμενόμενης έκδοσης των αποφάσεων από τα Ποινικά Τμήματα, ο υπουργός απάντησε: «Όχι. Περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η κυβέρνηση, δε λειτουργεί ως Εφετείο του Αρείου Πάγου, για να σοβαρευτούμε, επειδή λένε κάποιοι διάφορα. Η κυβέρνηση, θα σεβαστεί την απόφαση και προσέθεσε: Αν αποφασιστεί έκδοση, αυτά είναι λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων».

Ακόμη, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ο Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση με όλους τους αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου εν όψει του ταξιδιού του στην Μάλτα όπου θα συμμετάσχει στο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης στο οποίο θα τεθεί το θέμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ