Η Ελλάδα “επιστρέφει” τη διαφθορά στα επίπεδα του 2014

Έντεκα θέσεις έχασε η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών με τη λιγότερη διαφθορά που συντάσσει η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας, από την 58η θέση που βρισκόταν το 2015, υποχώρησε στην 69η θέση (από τις 176 χώρες) με 44 βαθμούς, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014.

Όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Άγγελος Συρίγος, στην χώρα μας έχει επανέλθει το φαινόμενο της μικροδιαφθοράς, δηλαδή της καταβολής μικρών ποσών σε δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη εξυπηρέτηση. «Τα τελευταία χρόνια έδειχνε ότι είχε μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο μοιάζει να επανέρχεται» δηλώνει ο κ. Συρίγος.

Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται και στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, με βάση τον δείκτη που αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο δημόσιο. Η Ελλάδα με 44 πόντους βρίσκεται μαζί με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Τσεχία και η Κύπρος.

Στη δεκάδα των πιο αδιάφθορων χωρών συναντάμε τις Δανία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδά και στη 10η θέση ισοψηφούν οι Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ