Τα Highlights της 2ης μέρας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ για την κρίση της μεσαίας τάξης και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπίντεν για την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της δεύτερης μέρας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επικέντρωσε την ομιλία της στην κρίση της μεσαίας οικονομικής τάξης στις αναπτυγμένες οικονομίες, η οποία αυξάνεται και συρρικνώνεται ταυτόχρονα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεσαία οικονομική τάξη έχει αυξηθεί στο 13% από 7%, ενώ στις ΗΠΑ μειώνεται από το 60% περίπου στο 50%. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, σε συνδυασμό με τα σημάδια έλλειψης εμπιστοσύνης, ελπίδας και απογοήτευσης οράματος για το μέλλον, είναι ό,τι πρέπει για να οδηγήσουν σε κρίση της μεσαίας τάξης σε αναπτυγμένες οικονομίες.

«Με χαμηλότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη ανισότητα και μεγαλύτερη διαφάνεια, έχεις όλα τα απαραίτητα υλικά για μια κρίση στη μέση οικονομική τάξη σε αναπτυγμένες οικονομίες».

Ο Τζο Μπίντεν από την πλευρά του υπερασπίστηκε την ιερή δέσμευση του ΝΑΤΟ να υπερασπίζονται τα κράτη το ένα το άλλο, η οποία δεν θα πρέπει να αμφισβητείται από τα κράτη. Μια υπόνοια εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η συμμαχία είναι ξεπερασμένη.

Ταυτόχρονα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι προσπαθεί να ξαναχωρίσει τον κόσμο σε ζώνες επιρροής.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην ομιλία του Αλ Γκορ για την κλιματική αλλαγή.  Τέλος, στο θέμα της τεχνολογίας, η επιρροή της τεχνολογίας στην εργασία του μέλλοντος, ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη, βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων του WEF 2017.

Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ