Στις 3 πιο ακριβές βενζίνες της ΕΕ η ελληνική

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου, είχε σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να “κερδίσει” την 3η θέση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ακριβότερη τιμή βενζίνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα μπορεί να “υπερηφανεύεται” και για το 7ο πιο ακριβό ντίζελ κίνησης στην Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν αναφορικά με τις τιμές λιανικής των υγρών καυσίμων στις 9/1, ο μέσος όρος του κόστος της βενζίνης στη χώρα μας είναι ο τρίτος υψηλότερος ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης και διαμορφώνεται στο 1,545 ευρώ ανά λίτρο. Ο μέσος όρος στην Ένωση είναι στα 1,379 ευρώ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με τη βενζίνη στα 1,573 ευρώ και στην δεύτερη η Ιταλία, στα 1,550 ευρώ ανά λίτρο.

Η αύξηση του ΕΦΚ και στο ντίζελ κίνησης, που ισχύει από τις αρχές του έτους, οδήγησε σε εκτίναξη της τιμής του καυσίμου κατά 7,9% στην εγχώρια αγορά, με το μέσο όρο να κυμαίνεται στα 1,280 ευρώ ανά λίτρο, με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα 1,252 ευρώ ανά λίτρο. Το παραπάνω κατατάσσει τη χώρα μας στην 7η θέση πίσω από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ