Συναντήσεις Τσίπρα με την πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό

Σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών με την πολιτική ηγεσία αναμένεται να έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα. Οι συναντήσεις αποσκοπούν στην ενημέρωση των μελών της πολιτικής ηγεσία για το επίμαχο θέμα, καθώς επιδιώκεται κοινή συνεννόηση, δεδομένου ότι το ζήτημα εισέρχεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.  

Να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινά στη Γενεύη η διάσκεψη για το Κυπριακό. Μέχρι την Τετάρτη, οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα επιδιώξουν το κλείσιμο όσο δυνατόν περισσότερων εκκρεμών κεφαλαίων, αναφορικά με την εσωτερική πτυχή του προβλήματος. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι την Πέμπτη, στην πολυμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, δεν θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα αλλά ούτε και ναυάγιο.

Ο ο Αλ. Τσίπρας, την ίδια στιγμή, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις επιμέρους πτυχές και για τις επαφές που έγιναν τις τελευταίες ώρες, όπως: η έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, η τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).

Στην τηλεφωνική συνομιλία του Αλ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, η οποία διήρκεσε σαράντα λεπτά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ήταν «πολύ θετικός για τις θέσεις μας», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.  Κυρίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που επιθυμεί η Αθήνα. 

Νέο δεδομένο σε όλα αυτά είναι η διαφαινόμενη απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ. Η στάση αυτή κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα», επιπλέον «δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, ορθή», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12.00), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ