Σιβηρικός αντικυκλώνας επισκέπτεται τις επόμενες ώρες τη χώρα μας

Σε σίριαλ έχει εξελιχθεί και η υπόθεση με τον επικείμενο χιονιά. Αρχικά ήταν να έρθει στη χώρα μας από σήμερα, μετά οι μετεωρολόγοι δεν ήταν και τόσο σίγουροι αν θα έρθει. Εν τέλει, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα δούμε χιόνια, αλλά σίγουρα στη χώρα μας θα καταφτάσει ο λεγόμενος «Σιβηρικός Αντικυκλώνας», όπως τον αποκάλεσε ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,  μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.

Πρόκειται για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους -23 σε ορισμένες περιοχές και να συνοδεύεται από βροχές και χιόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου της Πρωτοχρονιάς δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο πρωτοφανές κύμα ψύχους που θα χτυπήσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες.

Βάσει των μέχρι στιγμής προγνωστικών, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει υπό από το μηδέν για σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα, ενώ η  «πραγματική αίσθηση» θα είναι -10 βαθμοί Κελσίου.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα, με χαρακτηριστικό την πρόγνωση για το Καϊμακτσαλάν, όπου το Σάββατο αναμένεται θερμοκρασία -23 βαθμών κελσίου. Ωστόσο, ο Θ. Κολυδάς προειδοποιεί του μετεωρολόγους να μην ξεγελαστούν από τις θερμοκρασίες που δείχνουν τα θερμόμετρα καθώς αν δεν καθαριστούν σωστά, έχουν την τάση να δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις πραγματικές.

Το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, προβλέπει αναλυτικότερα:

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17) μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι όποιες θα είναι κατά τόπους πυκνές: Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιώτικη χώρα και την Κρήτη.

γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια η όποια θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο όποιος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι οποίοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ιδία ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ο Σάκης Αρναούτογλου για αύριο, την ημέρα των Θεοφανείων προβλέπει:

 Την Παρασκευή, Θεοφάνεια, η ημέρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στην Θράκη θα ξεκινήσει με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους ή και από χαλάζι.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στις υπόλοιπες δυτικές και νότιες περιοχές και την Πελοπόννησο καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της, στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και σχετικά γρήγορα στα ορεινά της Θράκης και στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του Έβρου (προσοχή στην πιθανή απότομη αύξηση χειμάρρων/ποταμών ή και τοπικών πλημμυρών).

Μετά το μεσημέρι οι έντονες βροχές και καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα , βροχές ή και τοπικές καταιγίδες στα νότια νησιωτικά τμήματα και την Κρήτη όπου στα ορεινά του νησιού και κυρίως πάνω από τα 1200 περίπου μέτρα θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις ενώ τοπικές βροχές ή χιονόνερο μέχρι το βράδυ θα σημειωθούν στα δυτικά, καθώς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Τοπικές χιονοπτώσεις από το βράδυ αναμένονται στον Έβρο, την ανατολική Μακεδονία, τη Χαλκιδική καθώς και την ανατολική Στερεά και την Εύβοια

Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε παγερούς βοριάδες στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά θα πνέουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί 7-8 που βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση..

Η θερμοκρασία στα δυτικά θα κυμανθεί από 4-9, στα βόρεια από -2 έως 3 στα ανατολικά ηπειρωτικά από 7-14 και στα νησιά του Αιγαίου από 10-15. Μέσα στην ημέρα όμως θα σημειώσει περαιτέρω πτώση από τα βόρεια προς τα νότια..

Στην Αττική τα Θεοφάνεια προβλέπεται παροδικά αυξημένη συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας και από το βράδυ τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα βόρεια ορεινά και από αργά τη νύχτα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί 4-5 και από το βράδυ 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-12 βαθμούς Κελσίου όμως απο το βράδυ θα σημειώσει σημαντική πτώση

Στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχής της κ. Μακεδονίας αρχικά αναμένονται παροδικά αυξημένες συννεφιές με πιθανές τοπικές χιονοπτώσεις, ανοίγματα με ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοπικές χιονοπτώσεις από αργά το βράδυ στα ανατολικά τμήματα του νομούς Θεσ/νικη και Χαλκιδικής. Οι άνεμοι θα πνεουν βορειοδυτικοί 7-8 μποφόρ και ο υδράργυρος από το 0 το πρωί θα κατρακυλήσει στους -2 τις μεσημεριανές ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ