Ανακαλύφθηκε νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα!

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προέβη ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία. Πρόκειται για την ύπαρξη ενός νέου οργάνου στον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο βρισκόταν καλά “κρυμμένο” εκεί.

Το νέο όργανο, το οποίο ονομάζεται μεσεντέριο, βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα και συνδέει το έντερό με την κοιλιά.  Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά για τη δομή του νέου οργάνου, ο ρόλος του και ο τρόπος λειτουργίας του δεν είναι πλήρως κατανοητά από τους επιστήμονες.

Το εύρημα δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του The Lancet Gastroenterology & Hepatology και θεωρείται σημαντικό, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών πεπτικών παθήσεων.

Το μεσεντέριο δεν είναι άγνωστο στην ιατρική κοινότητα, αλλά η ανατομική περιγραφή του, η οποία έγινε πριν από 100 χρόνια, ήταν εσφαλμένη και για το λόγο αυτό κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την ύπαρξή του. 

Πίσω από την ανακάλυψη βρίσκεται ο J.Calvin Coffrey, ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Limerick, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Στη μελέτη, η οποία έχει παραδοθεί και αξιολογηθεί, υποστηρίζουμε ότι στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχει ένα όργανο, το οποίο δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα» και προσθέτει: «Η ανατομική περιγραφή που είχε ορισθεί πάνω από 100 χρόνια πριν, ήταν εσφαλμένη. Το όργανο αυτό δεν έχει μια κατακερματισμένη και περίπλοκη δομή, αλλά αντίθετα, μια απλή συνεχόμενη».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Coffey, στην αρχή οι επιστήμονες πίστευαν ότι το μεσεντέριο, που συνδέει το έντερο στο σώμα, ήταν ένα ενιαίο όργανο. Νόμιζαν, λοιπόν, ότι βρίσκεται κατακερματισμένο, παρόν εκεί, αλλά απόν οπουδήποτε αλλού και με περίπλοκη δομή, κάτι που τελικά δεν ισχύει.

Μάλιστα, ο Dr. Coffey, ζήτησε την άμεση σχετική ενημέρωση του Gray’s Anatomy, ενός από τα γνωστότερα ιατρικά βιβλία στον κόσμο, προκειμένου να μαθαίνουν για το μεσεντέριο οι φοιτητές της ιατρικής και φαρμακευτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ