Brexit: Το Παρίσι «γλυκοκοιτάζει» 20.000 τραπεζίτες του Ηνωμένου Βασιλείου

Μέχρι και 20.000 εργαζομένους από την οικονομική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να προσελκύσει το Παρίσι, με την έξοδο να ξεκινά εντός των ερχομένων εβδομάδων, εν μέσω Brexit.

Τα παραπάνω απορρέουν από στοιχεία του Europlace. Το Παρίσι αναμένεται να προβεί σε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Λονδίνο, μέσα στο Φεβρουάριο, στην προσπάθειά του να ανταγωνιστεί αντίπαλες πόλεις όπως η Φρανκφούρτη.

Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο, αφού το Παρίσι ήδη απασχολεί πάνω από 180.000 εργαζομένους στον οικονομικό τομέα, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης και τη δεύτερη μεγαλύτερη κοιτίδα διαχειριστών assets.

Οι εξαγγελίες της Τερέζα Μέι να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, έχουν οδηγήσει τους τραπεζίτες να ψάχνουν κι άλλες εναλλακτικές στην Ε.Ε, αν δεν διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά. Από την πλευρά τους, οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι προκειμένου να επωφεληθούν όσο περισσότερο γίνεται από την κατάσταση αυτή.

Με τον χρόνο αντίπαλό τους, οι τράπεζες θέλουν τουλάχιστον να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και κάπου αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την Ένωση, προκειμένου να είναι διασφαλισμένοι.

Ήδη για παράδειγμα η HSBC Holdings είχε δηλώσει ότι αν επικρατούσε το Brexit, θα μετακινούσε περίπου 1.000 εργαζομένους από το Λονδίνο στο Παρίσι, ενώ και ο Όμιλος TheCityUK δηλώνει ότι 70.000 θέσεις εργασίας είναι έτοιμες για να μετακομίσουν σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με το Europlace το Παρίσι διαθέτει μεγάλο απόθεμα ταλέντου, σε αντίθεση με την Φρανκφούρτη, η οποία απασχολεί λιγότερους από 100.000 εργαζομένους στον οικονομικό τομέα και το Δουβλίνο, το οποίο απασχολεί περίπου 30.000. Επιπλέον, οι εταιρείες εδράζονται στο Παρίσι, ενώ στη Γερμανία είναι διασκορπισμένες στη χώρα.

Παρόλα αυτά, βρίσκεται πολύ πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο κι από τη Γερμανία στο να αποτελέσει διεθνές κόμβο για τις τράπεζες, καθώς βρίσκεται στην 29η θέση του δείκτη Παγκοσμίων Οικονομικών Κέντρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ