Βερναρδάκης: «Στην τελική ευθεία ο θεσμός του Διαμεσολαβητή»

Η δημιουργία ενός κράτους δικαίου που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των υπαλλήλων, θα λογοδοτεί και παράλληλα θα εξυπηρετεί τους πολίτες είναι το όραμα της κυβέρνησης, όπως το παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον «Συνήγορο του Πολίτη» και με θέμα «Συνηγορώντας με τον Πολίτη».

«Γνωρίζαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι από τη μία πλευρά έπρεπε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων που βρέθηκαν λόγω μνημονίων είτε απολυμένοι είτε σε διαθεσιμότητα, και από την άλλη πλευρά το μέλημα μας ήταν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες», σημείωσε ο υπουργός.

«Για εμάς είναι στόχος η ανοιχτή διακυβέρνηση» και «στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας, όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μπήκαν σε δημόσια διαβούλευση», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας πως το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζήτησε και πήρε και ευρεία συναίνεση σε επίπεδο συζητήσεων και από τα κόμματα της Βουλής. «Όλες οι πρωτοβουλίες για την καλυτέρευση της διοίκησης συζητήθηκαν στο Κοινοβούλιο. Δεν πήραμε την ψήφο βέβαια, αλλά συγκεντρώσαμε ευρεία συναίνεση σε επίπεδο συζήτησης» τόνισε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Η σχέση πολιτών – δημόσιας διοίκησης μπορεί να χαρακτηριστεί «τραυματική», είπαν από την πλευρά τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιστημονικοί- νομικοί σύμβουλοι του Συνηγόρου του Πολίτη. Σε αυτή την ανάγκη των πολιτών έρχεται να απαντήσει ο Θεσμός του Διαμεσολαβητή. Πρόκειται για ένα εξωδικαστικό τρόπο επίλυσης διαφορών, ο οποίος έχει εισαχθεί στο ελληνικό δικανικό σύστημα μόνο για τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις (Ν. 3898/2010). Ο θεσμός της διαμεσολάβησης μεταξύ Δημοσίου και πολιτών προβλέπεται να εισαχθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Ανοικτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση και αναμένεται να αποφορτίσει τη Δικαιοσύνη και να συντελέσει στην ταχύτερη απόδοσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ