Τσακαλώτος: Ξεπεράσαμε τους στόχους μας, επομένως μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας και στις συζητήσεις με τους πιστωτές αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα “Ευρώπη & Ελλάδα στο σταυροδρόμι-Μπορεί το τέλος της λιτότητας να αποτρέψει την δεξιά στροφή;”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς Die LInke, στο Βερολίνο. O υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απογοητευμένος από τους πιστωτές της Ελλάδας και απηύθηνε έκκληση για κοινωνική εξισορρόπηση κατά την μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο κ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στις μεγάλες προόδους κατά την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Η κυβέρνηση διαθέτει, όπως δήλωσε, ένα σαφές σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχει εφαρμόσει από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 με τους δανειστές ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων όπως είναι π.χ. τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής και τον τομέα της ενέργειας.

Η οικονομία θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις προγνώσεις για 3ο συνεχές τρίμηνο, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν και η φοροδιαφυγή καταπολεμάται με επιτυχία. Ξεπεράσαμε τους στόχους μας, είπε ο υπουργός Οικονομικών και επομένως μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των πιστωτών και εκείνων του ελληνικού λαού, ο οποίος έκανε στα περασμένα έξι-επτά χρόνια πολλές θυσίες. Αναφερόμενος στην παροχή προς συνταξιούχους και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είπε ότι δεδομένων των μεταρρυθμιστικών προόδων τις οποίες έχει κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει η Ευρώπη να δώσει τέτοια περιθώρια στην κυβέρνηση. Θα ήταν ντροπή εάν δεν υπήρχε συμφωνία στο θέμα αυτό, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε αναλυτικά στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας τονίζοντας ότι από το 2010 το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρη τη χώρα έχει καταρρεύσει και έχουν απομείνει μόνον οκτώ, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται χαμηλούς μισθούς. 

“Η Ελλάδα έχει γίνει χώρα χαμηλών μισθών με απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, ενώ η φτώχεια αυξάνεται. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εκ νέου εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας” τόνισε η ίδια.

Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ