Ιταλία: ο Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, έδωσε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

 Ο 62χρονος Τζεντιλόνι δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα ότι «Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα αποτελέσουν τη βάση της δουλειάς μου για να καθορίσω τη σύνθεση της κυβέρνησης», ενώ πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσει να διευκολύνει το έργο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, για τον γρήγορο καθορισμό του εκλογικού νόμου» και «από τις διαβουλεύσεις προέκυψε η βούληση του Ματέο Ρέντσι να μην δεχθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνοντας συνοχή με τα όσα είχε δηλώσει κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος».

Αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Π. Τζεντιλόνι κατέστησε σαφές ότι με δεδομένη την αρνητικής στάσης των μεγαλύτερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ως προς την παροχή στήριξης στη νέα κυβέρνηση, θα κινηθεί εντός του χώρου της μέχρι τώρα κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός επίσης υπογράμμισε ότι γνωρίζει ότι «πρέπει να δοθεί στη χώρα άμεσα νέα κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, ώστε να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες και να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς προτεραιότητες, αρχίζοντας, όμως, από την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών».

Η λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστεί στον Ιταλό πρόεδρο, το αργότερο, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Η αντιπολίτευση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων από την πλευρά της, κρίνει αρνητικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζεντιλόνι και ζητά την άμεση προκήρυξη εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ