Οριστικό τέλος στην υπόθεση έκδοσης του Πολάνσκι στις ΗΠΑ

Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, απεφάνθη ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, για τις κατηγορίες βιασμού που τον βαραίνουν από το 1977, θέτοντας έτσι οριστικό τέλος στην περιβόητη υπόθεση.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση του Πολάνσκι, ύστερα από την εμφάνισή του στη Βαρσοβία το 2014. Ο Υπουργός δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro, ήταν υπέρ της έκδοσης του γνωστού σκηνοθέτη, αλλά σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου, όπως δήλωσε, ενώ οι συνήγοροι του Πολάνσκι δηλώνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι.

Ο Ziobro ωστόσο πιστεύει ότι το στάτους του Πολάνσκι, δηλαδή το ότι είναι διάσημος, είναι αυτό που τον έχει βοηθήσει να αποφύγει το νόμο.

Να σημειωθεί ότι ο Ρόμαν Πολάνσκι ομολόγησε την ενοχή του για σεξουαλική σχέση με ένα 13χρονο κορίτσι το 2007 και υπηρέτησε 42 ημέρες στη φυλακή. Επειδή όμως φοβήθηκε ότι θα επέλθει μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης, δραπέτευσε στις ΗΠΑ.

Το 2009, συνελήφθη στη Ζυρίχη με ένταλμα ΗΠΑ και τέθηκε σε  κατ ‘οίκον περιορισμό. Το 2010 οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ κι έτσι απελευθερώθηκε.

Παρόλο που το θύμα, η Samantha Geimer έχει δηλώσει ότι η εξορία του είναι αρκετή τιμωρία για αυτόν, εκκρεμεί ακόμη ένα ένταλμα σύλληψης από τις ΗΠΑ και θεωρείται φυγάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ