Δέκα ακόμη χρόνια λιτότητας ζητά το Βερολίνο

Παράταση ακόμη δέκα ετών του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% φαίνεται να ζητά το Βερολίνο, σύμφωνα με ανταποκριτή της Süddeutsche Zeitung. Να υπενθυμιστεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Süddeutsche Zeitung περιγράφει ένα σκηνικό αντιπαράθεσης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της SZ, «Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για παράταση του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, για ακόμη 10 χρόνια, Γαλλία και Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντί αυτού επιθυμούν να προωθηθούν συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Αιτία για τη διαφωνία αυτή σύμφωνα με την εφημερίδα είναι η άπωση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, κάτι που είναι απαράβατος όρος για τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά  μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Τον στόχο αυτό, η Γερμανία θέλει να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι όμως που το Ταμείο δεν θεωρεί ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Μάλιστα, κύκλοι της ΕΕ λένε ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης».

Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο και στον λεγόμενο «κόφτη», τον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να παραταθεί,  για να δώσει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο Ταμείο.

Επιπλέον, μια ακόμη εφημερίδα κατακεραυνώνει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα. Ο λόγος για την Tageszeitung του Βερολίνου, η οποία σε σχόλιο: «Ελλάδα, η αποικία του ευρώ», αναφέρεται στις συνθήκες φτώχιας που επικρατούν την Ελλάδα. Σύμφωνα με την αρθρογράφο: «Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια ζει στα όρια της φτώχιας. Το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35%. Παρ’ όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποκρίνονται ότι δεν τρέχει τίποτα. Θέλουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν τα δικαιώματα των συνδικάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια αποικία, όπου οι νόμοι δεν ισχύουν, παρά μόνο οι επιταγές».

Στο ίδιο σχόλιο αναφέρεται και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφορμώμενη  από τις δηλώσεις του στην κυριακάτικη Bild για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και όχι ελάφρυνσης του χρέους. «Ο Σόιμπλε ξέχασε το βασικότερο, οι Ευρωπαίοι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. (…) ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων όπως ο Σόιμπλε δεν μπορούν να επιτύχουν πλεονάσματα άνω του 1%, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, παρά τους φόρους που αναβλύζουν. Πώς θα καταφέρει λοιπόν η Ελλάδα ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ