Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την ΕΚΤ σε περίπτωση επικράτησης του «’Οχι» στην Ιταλία

Έτοιμη να ενισχύσει προσωρινά τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος την Κυριακή είναι «Όχι» φέρεται να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Επικράτηση του «Όχι» θα μπορούσε να αναγκάσει σε έξοδο τον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και να οδηγήσει σε πολιτική και οικονομική αναταραχή με απότομη αύξηση προς τα πάνω του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με 4 πηγές της ΕΚΤ, η Τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 80 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσει πιθανή άμεση, περεταίρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά την ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό θα εξομαλύνει τις κινήσεις της αγοράς και θα υποστηρίξει τα ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 8 Δεκεμβρίου, για να πάρει απόφαση για το αν θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μετά τον Μάρτιο. Το παραπάνω σχήμα είναι αρκετά ευέλικτο για να επιτρέψει μια προσωρινή αύξηση στις αγορές ιταλικών ομολόγων και μια τέτοια κίνηση δεν χρειάζεται να φέρει απαραίτητα την σφραγίδα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ότι αυτό θα περιοριστεί σε ημέρες ή εβδομάδες, προκειμένου να αντισταθμίσει οποιαδήποτε άμεση μεταβλητότητα της αγοράς, διότι το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, σχεδιάστηκε για να τονώσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη και δεν προορίζεται για την αντιμετώπιση κρίσεων σε μεμονωμένες χώρες.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αν Ιταλία ή οι τράπεζές της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η κυβέρνηση της Ρώμης θα χρειαζόταν να ζητήσει επίσημα βοήθεια.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο βοήθειας προς την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί. Το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού έχει ευελιξία», τόνισε μία πηγή. «Το κλειδί βρίσκεται στο να πειστεί η ΕΚΤ ότι η μεταβλητότητα μπορεί να ξεπεραστεί χρησιμοποιώντας αυτή την ευελιξία». Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ