Τι σημαίνει η απόφαση του Ιταλικού δημοψηφίσματος για το ευρώ

Αναστάτωση στις αγορές έχει προκαλέσει το επικείμενο ιταλικό δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, με τους φόβους να εντείνονται σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να βγει από την Ευρωζώνη και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Αν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα που πρότεινε ο Ματέο Ρέντσι και αρχικά δήλωσε ότι θα παραιτούταν αν αυτό συνέβαινε, θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του κόμματος «Κίνημα Πέντε Αστέρων», ενός λαϊκίστικου κόμματος, το οποίο έχει υποσχεθεί να διεξάγει δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει η Ιταλία να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Πολλοί αναλυτές ήδη προβλέπουν την κατάρρευση της ευρωζώνης αλλά και πάλι, σύμφωνα με τον Antonio Villafranca, αναλυτή Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Ιταλικό Ίδρυμα Διεθνών Πολιτικών Σπουδών, από τη μία οι διαδικασίες εξόδου από την Ευρωζώνη είναι δύσκολες (όπως φάνηκε κι από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου) κι από την άλλη, είναι αμφίβολο κατά πόσο το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» θα κατάφερνε να κερδίσει την εξουσία, καθώς δεν επαρκεί μόνο η νίκη στις εκλογές, δεδομένου ότι το κόμμα μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει Κυβέρνηση.

Επιπλέον, το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την κατάργηση των διεθνών συνθηκών μέσω λαϊκής ψήφου, έτσι μπορεί να χρειαστεί συνταγματική τροποποίηση πριν κληθούν στις κάλπες οι Ιταλοί για δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα αφήσουν την Ευρωζώνη. Για να γίνει όμως αυτή η τροποποίηση, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Ακόμη, και να επικρατήσει το «ναι» στην έξοδο, μπορεί να ακυρωθεί από απόφαση ανώτατου δικαστηρίου.

Ωστόσο, η πολιτική πρόθεση και μόνο θα οδηγήσει σε σπασμωδική ανταπόκριση των αγορών σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. Οποιαδήποτε κίνηση σχετικά με την έξοδο της χώρας από το ευρώ θα προκαλούσε φυγή κεφαλαίων και σοβαρή αναταραχή στις αγορές, τέτοια ώστε η πίεση στις αγορές να οδηγήσει τα κόμματα που μάχονται υπέρ της εξόδου να το ξανασκεφτούν.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί ότι μέχρι στιγμής, βάσει των poll, οι Ιταλοί δεν δείχνουν ιδιαίτερη πρόθεση να αφήσουν την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Community Media Research and Intesa Sanpaolo SpA, μόνο το 15,2% των ερωτηθέντων επιθυμούν έξοδο από την Ευρωζώνη.

Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τελικά επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα, θα υπάρχει πολιτική και οικονομική αναταραχή. Απομένει να δούμε το πόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ